Select Page

Subsidi telur: Pemborong, peniaga risau kenaikan harga tidak munasabah mulai Julai

Subsidi telur: Pemborong, peniaga risau kenaikan harga tidak munasabah mulai Julai

Fareez Azman
Subsidi telur: Pemborong, peniaga risau kenaikan harga tidak munasabah mulai Julai
Subsidi telur yang berakhir 30 Jun ini dikhuatiri menyebabkan kenaikan harga telur sekali gus membebankan rakyat serta peniaga di negara ini. -Astro AWANI
KUALA LUMPUR: Subsidi telur yang berakhir 30 Jun ini seperti diumumkan kerajaan dikhuatiri menyebabkan kenaikan harga telur sekali gus membebankan rakyat serta peniaga di negara ini.
Perkara itu diluahkan pemborong telur, Lim Gin Fwu, 50, ketika ditemui Astro AWANI pada Jumaat.
Ujarnya, ketika ini harga telur yang diterima dari ladang masih rendah, namun sekiranya pengapungan harga bermula 1 Julai depan, beliau khuatir harga menjadi tidak terkawal.

“Kita tengok keadaan, kalau ladang datang berapa (harga), kita tambah sajalah, tak boleh buat apa-apa. Sekarang harga normal, tapi lepas bulan Jun kita tak tahu.

“Kita (pemborong telur) jual bila kita boleh untung dengan boleh bayar gaji pekerja dan sewa kedai sahajalah,” katanya.
Ujarnya, kenaikan harga telur sebelum ini juga menyebabkan rata-rata pelanggan mula merungut, namun sekiranya berlaku kenaikan tidak terkawal, dikhuatiri kuasa pembeli akan terus berkurangan.
“(Kenaikan harga) itu tak boleh buat apa, terpulang pelanggan kalau mahu beli. Tapi sekarang telur pun sudah kurang, saya ingat lepas subsidi tiada, telur akan makin kurang.
“Terpulang pada orang ramai, kalau nak beli, itu keputusan mereka. Kita sebagai pemborong tak boleh buat apa. Mahal pun orang marah juga,” katanya lagi.
Sementara itu, peniaga burger di Kelana Jaya, Nurain Abdul Rahman, 33, pula risau sekiranya pengapungan harga memberi kesan kepada peniaga sepertinya.
“Risau juga sebab kita berniaga burger kita gunakan telur gred A. Sekarang pun kalau kita beli harga RM13.50. Kalau turun (harga) alhamdulillah meringankan kos kita.
“Kalau naik (harga) itu sikit tak mengapa. Tapi kalau melampau naik akan beri kesan kepada kita. Sebab kalau kita naik harga, ‘customer’ akan merungut. Takut kuasa membeli akan berkurangan,” katanya.
Tambah Nurain, tindakan kerajaan sepatutnya memberi kesan positif kepada rakyat dan peniaga, dan bukannya membebankan peniaga.
“Nak kata setuju (penamatan subsidi telur) kalau meringankan beban kita bersama peniaga dan pengguna saya setuju, tapi kalau kata tamat subsidi membebankan lagi rakyat dan peniaga seperti kami, agak sakit jugalah,” katanya lagi.
Sebelum ini, Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu memaklumkan tiada lagi subsidi ayam dan telur daripada kerajaan bermula 1 Julai ini.
Jelasnya, penamatan tersebut membolehkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) menilai serta mengawal harga barangan sama ada naik atau turun berbanding harga siling runcit ketika ini.
Ujarnya, bagi memastikan bekalan ayam dan telur dapat distabilkan, kementeriannya akan melaksanakan mekanisme pemulihan bertahap.
Ia termasuk memansuhkan sekatan eksport ayam pedaging hidup, ayam bulat, membenarkan pengimportan ayam dan telur daripada pelbagai negara sumber yang diiktiraf termasuk Thailand, China, Brazil, Denmark dan Ukraine.